دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۲:۱۵

خاطره‌بازی با گاف ها و فریاد های سرهنگ علیفر

«علیرضا علیفر» از مشهورترین گزارشگران تلویزیون است که نه تنها به خاطر سابقه زیاد در تلویزیون، بلکه به خاطر سبک خاص گزارش و حاشیه هایش، خبرساز است. او که مدت هاست حضور کمرنگ تری در تلویزیون دارد، پنجشنبه شب گزارش مهم ترین بازی هفته آخر مسابقات لیگ برتر را به عهده داشت و با تلفظ های عجیب و غریب و گاف هایش بسیار هم خبرساز شد. در این میان بیشترین اعتراضات در فضای مجازی، مربوط به طرفداران استقلال بود که خیلی از دستش عصبانی بودند.
کد خبر : ۱۷۷۲۹۸

به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا از خراسان، علیرضا علیفر روزنامه نگار و گزارشگر که از سال ۷۲ گزارش تلویزیونی مسابقات فوتبال را انجام می دهد، ۶۳ ساله و سرهنگ سابق نیروی انتظامی است. او که به همین دلیل به «سرهنگ علیفر» مشهور شده، سبک کاملاً متمایزی از گزارشگران تلویزیون دارد. نگاهی کوتاه داریم به ویژگی های اصلی گزارش علیرضا علیفر:



تحلیل عمیق تاکتیکی
گزارشگر  های مسابقات فوتبال تلویزیون، معمولاً در میان گزارش بازی، گاهی نکات فنی را هم به آن اضافه می کنند تا هم کمی بُعد آموزشی به گزارش بدهند و هم کمی تنوع برای مخاطبشان ایجاد کنند. در این میان افراط علیرضا علیفر در تحلیل تخصصی و عمیق تاکتیک های مسابقه، گاهی مخاطب را آزار می دهد. او که در بسیاری از موارد، تاکتیک های رایج دنیا را زیر سوال می برد، بیش از همه به انتقاد کردن از «دفاع خطی» علاقه مند است و حسابی از دست ۹۹ درصد مربی های دنیا که این روش را به کار می برند، شاکی است!
اظهار نظر قطعی درباره داوری
سال  هاست که با وجود کارشناسی های داوری در برنامه های تلویزیونی، به خصوص برنامه «نود»، گزارشگران تلویزیون از اظهارنظر قطعی درباره مسائل داوری خودداری می کنند و قضاوت را به کارشناسان این حوزه می سپارند. ولی علیرضا علیفر در این زمینه هم متفاوت عمل می کند! او که معمولاً با اطمینان کامل و به صورت قطعی درباره داوری صحبت می کند، در این زمینه راحت است و ذره ای نگرانی ندارد که شاید در آن لحظه، تصویر را خوب ندیده و اشتباه کرده باشد!
تلفظ های عجیب و غریب
دقت علیرضا علیفر در ذکر نام بازیکنان خارجی هم حکایتی دارد! او از قدیم الایام با عبارت «...نام کاملش هست» بعد از ذکر نام کامل (و معمولاً طولانی) بازیکنان خارجی به خاطر فوتبال دوستان می آید. معمولاً سعی می کند با دقت و بسیار آرام، نام بازیکنان و مربیان خارجی را اعلام کند و با وجود دقت زیاد، اصرار بیش از حدی هم بر تلفظ غلطِ نام آن ها دارد! در همین بازی استقلال و سپاهان، علیرضا علیفر اصرار داشت تا نام «سِروِر جباروف» بازیکن سپاهان را که Server Djeparov نوشته می شود، «سُرور» بخواند! خودش در اواسط بازی، توضیح عجیبی هم در این باره داد: ««این جباروف ازبک، املای نامش «سِروِر» است اما در ازبکستان «سَروَر» تلفظ می کنند. حالا «سُرور» هم گفته میشه ولی تلفظ صحیح نام این بازیکن ازبک، سِروِر یا همان سَروَر است» ! او در این بازی مصمم بود تا دروازه بان سپاهان را که بین اهالی فوتبال به «لی اولیویرا» معروف است، «لئوناردو» بنامد.علیفر علاقه زیادی هم به نام سرمربی کروات تیم سپاهان داشت و آن را برای مخاطبان، تحلیل کرد: «...با مربیگری آقای «زلاتکو کرانی چار» که البته سال هاست به اشتباه در کشور ما، او را «کرانچار» خطاب می کنند
اما تلفظ صحیح نام او و پسر او که بازیکن بزرگی است، «کرانی چار» است» ! در جایی دیگر از مسابقه هم گفت: «من امیدوارم که رسانه های ما توجه کنند آقای «کرانی چار» رو «کرانچار» نگن! حالا مردم اگر «کرانچار» خطاب می کنند و اشتباه می کنند، حداقل رسانه های ما این اشتباه را نکنند؛ «کرانی چار» !»
فریاد های عجیب و غریب
اما مهم ترین ویژگی سرهنگ علیفر که با آن مشهور شده است، فریاد های عجیب و خانمان برانداز اوست که در لحظات حساس مسابقه، خواب را از چشمان کسانی که بازی را می بینند و حتی نمی بینند (!) می پراند. نکته جالب اینجاست که علیفر نه فقط در زمان گلزنی یک تیم، بلکه در بسیاری از موقعیت های گلزنی با حجم صدای بسیار زیاد، فریاد می زند!نکته جالب دیگر، مکث میان فریاد های «توووووی» و «دروازه» در زمان گلزنی تیم هاست که از ویژگی های جدید گزارش علیفر است و پیشتر سابقه نداشت.
اصطلاحات جالب
او هم مانند دیگر همکارانش، برخی اصطلاحات مخصوص به خود را دارد. منتها با این تفاوت که برخلاف بسیاری از اصطلاحات دیگر گزارشگران، او واژگانی دارد که گاهی هیچ کس معنایشان را نمی داند!مثلاً وقتی علیرضا علیفر می خواهد فاصله بین دو نقطه را در زمین فوتبال بیان کند، در بیشتر مواقع از واحد «یارد» استفاده می کند که در میان ما ایرانی ها کاملاً مهجور است! انگار باید در زمان گزارش او، ماشین حساب همراه داشته باشیم تا فاصله هایی را که بیان می کند به واحد های معمول (متر) تبدیل کنیم! یا اصطلاح «ماکس شدن بین توپ و دروازه» که ظاهراً به معنای «بلو که کردن توپ» است!
گاف های جالب پنجشنبه شب
در این میان گاف هایی که گزارش علیرضا علیفر در مسابقه پنجشنبه شب میان استقلال و سپاهان داشت، هم جالب توجه بود. گزارش او علاوه بر اشتباه کردن بازیکنان با همدیگر که خیلی زیاد بود و در فضای مجازی باعث واکنش هایی شد، گاف های جالب دیگری هم داشت که سه مورد آن ها را با هم می خوانیم:
۱- هنوز مسابقه شروع نشده بود که گاف های علیفر شروع شد! او که درباره داوود رفعتی از مسئولان برگزاری مسابقه صحبت می کرد، گفت: «... که مسئول برگزاری بازی هستند از سوی هیئت» ! لفظی که مخاطبان را بیشتر به یاد «هیئت عزاداری» انداخت تا «هیئت فوتبال استان تهران» !
۲- چند دقیقه بعد و اشتباهی دیگر: «طبیعتاً در چنین مسابقاتی در روز آخر یا یکی دو هفته قبل از پایان مسابقات، مسابقات دقیقاً همزمان با هم آغاز می شود تا بلکه همزمان هم به پایان برسد» ! در حالی که دلیل اصلی همزمان بودن این مسابقات، حساسیت بالای بازی هاست و این که هیچ تیمی به خاطر اطلاع از نتیجه بازی تیم رقیب، مزیتی نسبت به بقیه نداشته باشد.
۳- در صحنه گل سپاهان که توپ با برخورد به بازیکن استقلال، تغییر جهت داد و به گل تبدیل شد، سرهنگ علیفر با وجود تکرار چندباره تصویر آهسته، متوجه نشد که تغییر جهت حرکت توپ باعث گل شدن آن بوده است و گفت: «توپ آن قدر زاویه داره که دیگه کار از کار گذشته و سیدمهدی رحمتی هم هیچ تقصیری نداره. هیچ دروازه بانی نمی تونه روی این توپ واکنشی نشان بده» !



انتهای پیام/

گوشتیران
قالیشویی ادیب
ارسال نظر